Programma 1 LEVEN

Deelprogramma 1.1 OMGEVING

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Activiteit uit het collegeprogramma 2022 - 2026

Gereed in

Toelichting

Kadernota Sociaal domein

Uitvoeringsprogramma Kadernota Sociaal Domein

2024

De in maart 2023 opgeleverde impactanalyse en de ontwikkelingen binnen de deelopdracht Versterken Omgeving zijn aanleiding geweest om het lopende proces UP SD te herijken. Het komt erop neer dat we de meer projectmatige aanpak tot nog toe veranderen in een procesmatige aanpak. Als gemeente gaan we samen met partners aan de slag om de dienstverlening aan onze inwoners te verbeteren.

Uitvoeren deelopdracht 'Versterken omgeving'

2024

Er is een analyse op basis van de verstrekte maatwerkvoorzieningen gemaakt en deze vertaald naar mogelijke kansen die er zijn om de omgeving te versterken. Daarnaast is in de werkgroep besproken wat er randvoorwaardelijk en vanuit de andere deelopdrachten van het Uitvoeringsprogramma nodig is om de omgeving te versterken. Conceptadvies is gemaakt, waarin zowel op inhoud als in het proces de kansen om de omgeving te versterken worden opgenomen. Er wordt verbinding gezocht met de opdrachten houding en gedrag en opdracht toegang, om deze nog meer op elkaar af te stemmen.

Gezondheid (incl. sport) en Zorg

Duiding en koers gezonde en veilige leefomgeving

2024

Een gezonde en veilige leefomgeving staat centraal in de omgevingsvisie van de gemeente. In fase 1 van het project gaan we bepalen wat we in Venray verstaan onder een veilige en gezonde leefomgeving.
Er is een verdeling gemaakt van het thema veilige en gezonde leefomgeving in zeven subthema's. Deze opdracht is onderdeel van het omgevingsprogramma landelijk gebied. In december 2023 worden de doelstellingen aan de raad voorgelegd. Dan start de verdere uitwerking van kwaliteitsnormen in 2024.

Voortzetten verbinden gezonde school met de wijk

2025

Binnen de drie thema's zetten we in op:
- Talentontwikkeling en gelijke kansen: verder vormgeven van de doorgaande lijn van peuter/kinderopvang naar basisschool;
- Gezonde jeugd: het creëren van een structureel naschools beweegaanbod;
- Gezonde leefomgeving: het verhogen van de betrokkenheid van inwoners in de wijk Brukske.

Onderwijsbeleid

Stimuleren van de verbinding tussen onderwijs en ondernemers

Continu

Deze opgave is gericht op het stimuleren van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven gericht op techniek. Het betreft een gezamenlijke opdracht van het ruimtelijk en maatschappelijk domein.

Herijken van de Lokale Educatieve Agenda

2024

Op basis van het Ambitiedocument Inclusief Onderwijs zijn we met onderwijspartners in gesprek over hoe wij 'Goed Onderwijs' in Venray samen willen realiseren. In het ambitiedocument is op hoofdlijnen beschreven wat we verstaan onder inclusief Onderwijs, maar wat betekent dat in de praktijk. We zijn in gesprek met leerkrachten, interne begeleiders, directeuren, leerplichtambtenaren etc.

Bevorderen kansengelijkheid binnen het onderwijs

2024

Mede als gevolg van corona wordt de landelijke Gelijke Kansen Alliantie (GKA) verlengd met 2 jaar, tot en met 2024. Venray is één van de deelnemende gemeenten aan de GKA onder de naam OK-ay. Het doel is een duurzame inbedding van de gelijke kansen aanpak en borging van de opbrengsten van de afgelopen jaren. De onderwijspartners hebben de behoefte uitgesproken om gelijke kansen niet meer activiteiten gestuurd of projectmatig te benaderen, maar het onderdeel te laten zijn van de visie en de invulling die hieraan gegeven wordt (op niveau van bewustwording, houding en gedrag). In het voorjaar 2022 is het ambitiedocument inclusief onderwijs vastgesteld. Inclusief onderwijs creëert gelijke kansen en daarmee raakt inclusief onderwijs de Gelijke Kansen Agenda. Dit wordt de komende periode samen met de onderwijspartners verder uitgewerkt.

Kunst & Cultuur

Evalueren Cultura Venray

2024

De evaluatie van Cultura Venray vindt plaats in 2024.

Formuleren van een voorstel om gebouwen aan te kunnen wijzen als ‘karakteristiek pand’

2024

In het voorjaar 2023 is een aanvang gemaakt met het verkennen van deze opdracht, die aanvankelijk gepland stond voor 2024. De bedoeling is dat deze opdracht opgaat in een grotere overstijgende zaak zijnde het opstellen van nieuw erfgoedbeleid.

Inclusieve samenleving

Verbreden van inclusie naar groepen inwoners die niet of onvoldoende georganiseerd zijn (de zwijgende meerderheid)

2025

Deze opdracht staat gepland voor 2025.

Uitvoering geven aan de inclusieagenda “Venray voor iedereen; Inclusieagenda 2022-2024”

2024

Samen met de focusgroep (deelnemers van verschillende organisaties uit Venray) wordt door de kartrekker uitvoering gegeven aan de actiepunten uit de Inclusieagenda 'Venray voor iedereen'. Dit is een continu proces.

Evalueren Vrijwilligersbeleid

2024

Met de adviesraad sociaal domein en Match is gesproken over de evaluatie en een nieuw op te stellen beleid. Gedeelde conclusie is dat een nieuw beleid niet noodzakelijk wordt geacht. De opgedane ervaringen en aandachtspunten vanuit het vrijwilligersbeleid worden meegenomen bij de verdere uitwerking van de bouwsteen omgeving van de kadernota sociaal domein. De raad wordt over de uitkomsten en de voorgestelde route geïnformeerd via een raadsinformatiebrief.

Preventie

Uitvoering geven aan actieprogramma Kansrijke Start

Continu

De uitvoering van het actieprogramma loopt. Een deel van de ontvangen rijksmiddelen voor kansrijke start over 2023 zijn gebundeld door de gemeenten in Noord- en Midden-Limburg en worden ingezet voor de regionale aansturing van het programma. Inhoudelijk lopen er diverse interventies (Voorzorg, 1000 kansen, Nu Niet Zwanger, Gelukkig ouderschap) waarmee de doelgroep wordt bereikt. Procesmatig is er een voorstel gedaan voor een governancestructuur om de regionale aansturing van het programma, inclusief financiën, structureel te maken.

Stimuleren van de verbinding tussen onderwijs en onze sport- en kunst & cultuursector

Continu

De verbinding wordt gezocht tussen het aanbod tijdens schooltijd. In het vierde kwartaal 2023 wordt de opdracht geconcretiseerd.

In beeld brengen van onze preventieactiviteiten

Continu

De opdracht wordt nader geconcretiseerd in het eerste kwartaal 2024.

Implementeren 'Welzijn op Recept'

2024

In 2023 is gestart met Welzijn op Recept in twee praktijken. De WoR wordt meer onder de aandacht gebracht bij de andere huisartsenpraktijken.

Accommodaties, subsidies en onderwijshuisv.

Uitvoering geven aan het vastgestelde Integraal huisvestingsplan

2024

In 2024 vindt de 5-jaarlijkse actualisatie van het IHP plaats en wordt het huidige IHP geëvalueerd (o.a. realisme qua uitvoering).

Opstellen van een subsidieregeling versterken omgeving

2025

Deze subsidieregeling zal onderdeel worden van de actualisatie van de Algemene Subsidieverordening en het Besluit nadere regels.

Implementeren van het beleidskader subsidies

2024

Een nieuwe ASV wordt aan de raad van december 2023 voorgelegd. De subsidiecriteria worden de komende jaren per beleidsveld in het BNRS verder uitgewerkt.

Veiligheid en Zorg

Huisvesting ontheemden

2024

Op 27 juni 2023 heeft de gemeenteraad een amendement aangenomen, waarin de criteria uit de oorspronkelijke opdracht zijn aangevuld.
Het maximale aantal locaties is losgelaten, meenemen van de sociale impact en dialoog met de omgeving voorafgaand aan de locatiekeuze zijn belangrijke wijzigingen.
De opdracht zal naar aanleiding van dit amendement worden aangepast en ter vaststelling worden aangeboden. Daarbij zal ook het nieuwe proces worden vastgelegd.
Duidelijk is dat de oorspronkelijke planning van vaststelling in Q3 2023 en het opleveren van de eerste woningen in Q4-2023 / Q1-2024 niet meer haalbaar is.

Uitvoering geven aan het actieprogramma Grip op Onbegrip

Continu

Het regionale programma Grip op Onbegrip krijgt in 2024 verder vorm en inhoud. Onder de pijler ‘Zorg en Samenleving’ start een 24/7 incidentenaanpak gekoppeld aan onder meer de E-33 meldingen, die bij de politie inkomen. De aanpak is bedoeld voor de doelgroep, waarbij de politie het niet kan oplossen (er is zorg nodig) en de GGZ niet kan opnemen omdat er geen juridische grondslag voor is. Binnen de aanpak wordt een incidententeam met outreachende werkers ingezet met als doel om zo snel mogelijk te de-escaleren om vervolgens de betrokkene duurzaam te stabiliseren. Dit om te voorkomen dat betrokkene opnieuw ontregelt. Onder de pijler ‘Zorg en Veiligheid’ versterken de gemeenten samen met zorg- en veiligheidspartners de regionale samenwerking op dossiers op het snijvlak zorg en veiligheid. Hierbij wordt ook naar de governance gekeken. Huidige knelpunten als het gaat om domeinoverstijgend delen van noodzakelijke persoonsgegevens worden met de Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein (Wams) weggenomen. In het kader van de Wet verplichte GGZ wordt bezien hoe nader invulling te geven aan het wederkerigheidsbeginsel, zoals opgenomen in de wet. Dit in het streven om herhaling van een gedwongen maatregel te voorkomen.

Uitvoering geven aan  het regionaal plan van aanpak mensenhandel

Continu

In april 2022 is het plan van aanpak mensenhandel vastgesteld. Vanaf 2024 gaan we inzetten op het verder opwerpen van barrières in de aanpak. Zo gaat de Wet regulering sekswerk, die naar verwachting in 2024 in werking treedt en nader ingevuld wordt middels lokaal prostitutiebeleid, helpen in het voorkomen van misstanden in de prostitutiebranche. Lokaal en integraal beleid voor internationale werknemers, dat eind 2023 wordt vastgesteld, gaat helpen in de aanpak van arbeidsuitbuiting. Onder de vlag van het Zorg- en Veiligheidshuis wordt verder een aanpak uitgewerkt die juist gericht is op de uitvallers onder internationale werknemers en de daarmee gepaard gaande (veiligheids)vraagstukken. Als het om criminele uitbuiting gaat, ligt de focus op het voorkomen (van verder afglijden van) jeugdige ondermijners. Dit doen we niet alleen door preventiemaatregelen te treffen, maar ook door de aanpak, die in 2023 gestart is samen met STRDR, door te ontwikkelen en te integreren binnen de werkwijzen van (lokale) partners die werken met jongeren.

Wonen en zorg (bijzondere doelgroepen)

Inzetten op flexwonen voor bijzondere doelgroepen

Continu

Deze opdracht maakt onderdeel uit van de duurzame opvang van ontheemden.

Deze pagina is gebouwd op 11/28/2023 12:46:40 met de export van 11/28/2023 12:39:57