Paragrafen

Paragraaf I. Openbaarheidsparagraaf Wet open overheid

De openbaarheidsparagraaf is een nieuwe verplichte paragraaf die voortkomt uit artikel 3.5 van de Wet open overheid (Woo). De wet is bedoeld om bestuursorganen transparanter te maken en zo het belang van openbaarheid van publieke informatie beter te dienen. Om tot deze transparantie te komen moet informatie beter vindbaar en uitwisselbaar worden.
De Wet open overheid (Woo) is een onderdeel van onze digitale transformatie.

Een aspect van de Woo is de verplichting tot actieve openbaarmaking van 11 informatiecategorieën. Deze openbaarmaking gaat gefaseerd ingevoerd worden in de komende jaren onder verantwoording van de regiegroep Woo.
De implementatie van de Woo is in gezamenlijkheid met Horst aan de Maas opgepakt. Er is een regieteam samengesteld voor de implementatie. Tevens is een onderzoek uitgevoerd naar de implicaties voor processen, systeeminrichting en werkwijze. Hierbij wordt de actieve openbaarmaking ook in samenhang bezien met andere wijzigingen zoals Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv) en de nieuwe Archiefwet. Tevens zijn er uitgangspunten geformuleerd voor de wijze waarop transparantie wordt ingevuld in beide gemeenten. De Woo is van toepassing op alle dienstverlening van de gemeente en dit toetsen we.
Aanvankelijk werd er in 2022 uitgegaan van een Platform Open Overheidsinformatie genaamd PLOOI, waarbij de informatie van deze categorieën landelijk zou worden gepubliceerd. Echter, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft eind 2022 besloten deze ontwikkeling te stoppen. In de loop van 2023 is gekozen voor een andere oplossing: de 'Woo-index', een verwijsindex.
Vanwege de wijziging van PLOOI door de Woo-index zijn geplande maatregelen van 2023 verschoven naar 2024.
Voordat de gemeente zich aansluit op de Woo-index, is het belangrijk om in 2024 de openbaarmaking van de volgende informatie te organiseren:

  • Alle informatie die is verstrekt naar aanleiding van een Woo-verzoek;
  • Convenanten die de gemeente heeft afgesloten;
  • Raadsstukken (indien nog niet openbaar), en;
  • Alle relevante informatie over de organisatie, afdelingen en rollen/functies.

De Wet open overheid heeft als doel het handelen van de overheid transparanter te maken, waarbij de openbaarmaking van overheidsinformatie cruciaal is. De invulling van de rol van de Woo-contactfunctionaris is verplicht in dit proces en zal worden geborgd binnen het Klant Contact Centrum (KCC).
Voor de implementatie van de Woo worden er financiële middelen uit het gemeentefonds beschikbaar gesteld. Deze middelen zullen worden gebruikt voor een combinatie van beleidsmatige, technologische en organisatorische veranderingen, evenals het betrekken en trainen van onze medewerkers.

 

Deze pagina is gebouwd op 11/28/2023 12:46:40 met de export van 11/28/2023 12:39:57