Programma 4 BESTUREN

Deelprogramma 4.2 DIENSTVERLENING EN BEDRIJFSVOERING

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Activiteit uit het collegeprogramma 2022 - 2026

Gereed in

Toelichting

Dienstverlening

Duiden en inrichten van de Wet open overheid

2024

Over de Wet open overheid (Woo) zijn de ontwikkelingen opgenomen in de Openbaarheids-paragraaf. Kortheidshalve wordt daar naar verwezen.

Implementeren fase 1 visie doorontwikkeling op dienstverlening

2024

Deze opdracht wordt gestart na vaststelling van de herziene visie op dienstverlening.

Duiden en inrichten van de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer

2024

Per 1 juli 2024 treedt de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv) in werking. De implementatie van de Wmebv versterkt onze (online) dienstverlening aan inwoners en ondernemers. Zij kunnen snel, eenvoudig en prettig digitaal producten en diensten aanvragen bij de gemeente. In een maatschappij die steeds verder digitaliseert, mogen onze inwoners en bedrijven dat ook van ons verwachten. Sinds het najaar van 2023 is Venray bezig met de implementatie en borging. Het doel is om voor 1 juli 2024 “Wmebv-proof” te zijn. Hiermee heeft Venray een volledig ingerichte digitale weg voor formele berichten van formele, gericht aan de gemeente gerealiseerd.

Organisatie

Uitvoering project ‘Organisatie ontwikkeling’

Continu

Om gericht op de toekomst, flexibel en wendbaar te zijn, werken we in 2024 onze vijf kernwaarden verder uit om de medewerkers de mogelijkheden te bieden die nodig zijn. In de huidige krappe arbeidsmarkt is het van belang veel aandacht te besteden aan het behoud van medewerkers én nieuwe manieren om nieuw personeel te interesseren voor een baan bij Venray. Door middel van verschillende deelprojecten werd hieraan gewerkt (bv talentmanagement, arbeidsmarktcommunicatie).
Daarnaast houden we onze bedrijfsvoeringsprocessen op orde door verdere digitalisering (o.a. het besluitvormingsproces) en sturen we binnen de methodiek van programmeren en prioriteren op het realiseren van opdrachten en speerpunten in combinatie met de beschikbare capaciteit. Binnen het uitgangspunt van integraal management en coachend leiderschap, zal er specifiek aandacht zijn voor risicomanagement om als organisatie beter in control te blijven.

Uitvoeren Visie hybride werken

2024

Met ingang van 2024 is de uitvoering van het hybride werken onderdeel van onze reguliere bedrijfsvoering.

Inzetten op ontwikkelingen als digitalisering en datagedreven werken

Continu

Deze opdracht wordt vervolgd door de nieuwe opdracht "digitale transformatie". Aanvullende toelichting volgt nog.

Implementeren "Programmeren en Prioriteren"

Continu

In 2023 is door de organisatie, samen met het college, ervaring opgedaan met het "programmeren en prioriteren". Er is een cyclus ingericht waarbij binnen de organisatie wordt beoordeeld in hoeverre de omvang van ons geplande werk samen met nieuwe opgaven die op ons af komen, nog passend zijn. Daarvoor worden de actuele werkzaamheden op hoofdlijnen in beeld gebracht, met daarin de belangrijkste vraagstukken van dat moment (het zgn. Concernkompas). Als sluitstuk van de cyclus gaat het CMT hierover periodiek (ca. zes-wekelijks) in gesprek met het college.
Dit proces zal in 2024 worden voortgezet, waarbij we de ervaringen uit 2023 gebruiken om de werkwijze verder te optimaliseren.

Optimaliseren contractenbeheer

2024

 In 2023 zijn de uitgangspunten geformuleerd rondom contractenbeheer. In 2024 wordt hieraan uitvoering gegeven.

Strategisch Personeelsmanagement (SPM)

Continu

SPM is een van de deelopdrachten in het kader van de verdere doorontwikkeling van de organisatie. De gekozen speerpunten zijn uitgewerkt in deelopdrachten, waaraan ook in 2024 verder wordt gewerkt. Dit gebeurt op basis van de input die in 2023 werd opgehaald in de organisatie of met medewerking van externe expertise om daarmee de beoogde input te leveren voor de doorontwikkeling van onze organisatie.

Verder doorontwikkelen van sturing en beheersing (control) binnen de gemeentelijke organisatie

Continu

De doorontwikkeling van control heeft continue onze aandacht. De richting/sturing van de organisatie pakken we op vanuit de verschillende opdrachten en speerpunten uit het collegeprogramma. Daarbij is aandacht voor de bedrijfsvoerings-technische aspecten en mogelijke risico's. Met het nieuwe risicobeleid, dat in het najaar van 2023 werd vastgesteld, geven we invulling aan en verbetering van het risicomanagement in onze organisatie. Daarnaast hebben we extra aandacht voor de processen in het kader van de rechtmatigheidsverantwoording. Ook vanuit de organisatieontwikkeling werken we aan diverse thema’s en opdrachten waardoor de organisatie beter in control komt en blijft. Middels de methodiek van ‘programmeren en prioriteren’ vindt reguliere monitoring plaats in de voortgang van de speerpunten: deze methodiek zullen we in 2024 verder optimaliseren.

Samenwerking bedrijfsvoering Horst aan de Maas en Venray

Continu

Op basis van de evaluatie van de samenwerking bedrijfsvoering is in het vierde kwartaal van 2023 een programmaplan voor de doorontwikkeling opgesteld. In 2024-2025 worden de (deel-)projecten uitgevoerd.

Deze pagina is gebouwd op 11/28/2023 12:46:40 met de export van 11/28/2023 12:39:57