Programma 2 WONEN

Deelprogramma 2.5 DUURZAAMHEID

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Activiteit uit het collegeprogramma 2022 - 2026

Gereed in

Toelichting

Omgevingsprogramma "Venray vergroent"/comm.

Uitvoering proces Duurzaamheid "Venray vergroent"

Continu

Het procesplan Venray Vergroent is geactualiseerd. Voor het nieuwe procesplan is een aparte opdracht opgevoerd waar daarover is gerapporteerd (deze opdracht is inmiddels gereed). Het proces Venray Vergroent omvat de deelopdrachten Energietransitie, Klimaatadaptatie, Circulaire Economie en Energieadvies in- en extern. Over de deelopdrachten en de daaronder vallende activiteiten wordt apart gerapporteerd. Over het totale proces wordt via de rapportage majeure projecten verantwoording afgelegd aan de Raad. Inmiddels is er meer bekend geworden over de structurele middelen die we als gemeente met ingang van 2023 ontvangen voor het geven van uitvoering aan de ambities uit het Klimaatakkoord. Vanuit Venray Vergroent worden voorstellen gedaan als het gaat om het inzetten van deze middelen.

Uitvoering communicatieplan Venray Vergroent

Continu

Communicatie vind doorlopend plaats. Om onze inwoners en bedrijven hier actief bij te betrekken zijn de Groene Strijders opgericht. Gestart is met een website waar inwoners vertellen hoe zij bezig zijn met duurzaamheid en tips geven. Het doel is om door te groeien naar de community waar mensen elkaar vinden om duurzame stappen te zetten en duurzaamheid en de projecten zichtbaarder te maken. En op die manier bij te dragen aan de gemeentelijke doelen op het gebied van duurzaamheid. Voor 2024 beogen we dat de community steeds zelfstandiger (onafhankelijker van de gemeentelijke inzet) gaat opereren.

Energietransitie

Uitvoering Energietransitie

Continu

In 2023 heeft de herijking van de energiestrategie plaatsgevonden. Daarbij zijn ook de nieuwe energieambities benoemd. Om de energietransitiedoelen te bereiken wordt niet alleen ingezet op duurzame energieopwekking, maar ook op energiebesparing. Vanuit de tak Energiebesparing wordt ingezet op het helpen en stimuleren van woningbezitters en bedrijven met het verduurzamen van woningen en panden. Op basis van de herijkte energiestrategie worden speerpunten vertaald naar concrete stappen. Denk hierbij aan het uitvoeren van de gemeentelijke rol om te stimuleren en faciliteren alsmede het toewerken naar een nieuwe duurzame energie-infrastructuur waarbij opslag, conversie (waterstof) en lokale netwerken een rol kunnen spelen.

Uitvoering projecten Warmte- en Energiebesparing

Continu

- Het Uitvoeringsprogramma Warmte en Besparen omvat projecten om in de periode tot en met 2025 het energieverbruik te verminderen. Hiermee wordt ook uitvoering gegeven aan de Transitievisie Warmte.
- Stimuleren zelforganiserend vermogen van inwoners:
In 2022 is gestart om bij de dorpen en wijken via de dorps- en wijkraden informatie te verstrekken aan geïnteresseerde bewoners op welke wijze zij aan de slag kunnen gaan en waar informatie te vinden is. Zoals het duurzaam bouwloket onder de aandacht brengen. Er ligt contact met 6 wijken/buurten die aan de slag zijn/willen, waarvan er 2 al wat concretere ideeën hebben.
Ook via het door de gemeente onderhouden platform groene strijders inspireren inwoners elkaar.
- Uitbreiding reguliere capaciteit voor energietransitie:
De gemeente ontvangt vanaf 2022 van het Rijk gelden voor de uitvoering van het Klimaatakkoord. De bedoeling is om hiermee onder andere personeel aan te trekken om de energietransitie te versnellen en financieel bij te dragen aan de RESNML.
De Tijdelijke regeling capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid (CDOKE) is in april 2023 aangevraagd en toegekend voor een bedrag van in totaal € 2.344.211 te besteden in de komende 5 jaren.
Deze regeling heeft tot doel om gedurende de uitkeringsperiode de capaciteit (bemensing) te vergroten bij decentrale overheden voor de uitvoering van het klimaat- en energiebeleid in de sectoren: gebouwde omgeving, elektriciteit, mobiliteit, industrie of overig klimaat- en energiebeleid. Er zal nog een verdere uitbreiding van de capaciteit plaatsvinden in afstemming met de stuurgroep Venray Vergroent. Dit doen we geleidelijk zodat er tijd is om te bezien waar inzet op nodig is en zodat nieuwe medewerkers goed ingewerkt kunnen worden.

Circulaire economie

Uitvoering Circulaire economie

Continu

In 2024 wordt uitvoering gegeven aan het uitvoeringsprogramma Circulaire Economie door projecten gericht op de doelgroepen inwoners, bedrijven en de gemeentelijke organisatie en haar taken (zoals duurzaam inkopen).

Uitvoering projecten Circulaire economie

Continu

Door uitvoering te geven aan verschillende projecten wordt er verdere ervaring opgedaan met hoe de circulaire economie geïmplementeerd zal worden binnen de gemeentelijke organisatie, en hoe de uitvoering hiervan er in de praktijk uit ziet:
-Wij optimaliseren de monitoring van circulaire inkoop binnen de gemeentelijke organisatie in samenwerking met andere afdelingen en beleidsvelden.
-We doen onderzoek rondom de agrarische sector en circulaire economie om de rol van de gemeente te bepalen binnen de realisatie van de kringlooplandbouw.
-Het dashboard Circulaire Economie krijgt verdere invulling op basis van de projecten zoals gedefinieerd in het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie en het Collegeprogramma 2022-2026.
-We bouwen een grondstoffendossier op door te onderzoeken welke materiaalstromen -en de circulariteit hiervan- binnen de gemeente daadwerkelijk meetbaar te maken zijn.
- Het systeem Madaster -waarmee de circulariteit van renovaties of de bouw van het gemeentelijk vastgoed inzichtelijk wordt- wordt geoptimaliseerd.

Door middel van bovenstaande aanpak verkrijgen we inzicht in de huidige stand van zaken en creëren we handelingsperspectief voor de planning van nieuwe projecten in de toekomst.

Klimaatadaptatie

Uitvoering Klimaatadaptatie

Continu

In 2024 wordt uitvoering gegeven aan het uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie met projecten gericht op wateroverlast, overstromingen, hittestress, droogte en biodiversiteit.

Uitvoering projecten Klimaatadaptatie

Continu

Projecten in 2024
Vergroenen van schoolpleinen - uitvoering 4 scholen in najaar 2023 en planvorming 6 scholen voor uitvoering in 2024;
Project Steenbreek - onderzoek naar mogelijkheden geveltuinen vindt in 2023 plaats. Vervolgstappen in 2024 worden daarop gebaseerd;
Waterberging hemelwater t.b.v. beregening golfterrein Geijsteren - geen voortgang - afwachten of ontgrondingsvergunning van provincie nodig is;
Natuur-inclusief bouwen - wordt in 2024 opgepakt;
Regeling afkoppelsubsidie hemelwater voor bewoners - subsidieregeling loopt;
Aanplant 45.000 extra bomen - het onderzoek naar mogelijkheden voor de aanplant van de bomen in Venray, inclusief consequenties, wordt zomer 2023 afgerond. Vervolgstappen in 2024 worden daarop gebaseerd.

Deze pagina is gebouwd op 11/28/2023 12:46:40 met de export van 11/28/2023 12:39:57