Wat willen we bereiken?
De transitie van het landelijk gebied wordt door velen gezien als een van de grootste opgave van de komende decennia. Verschillende maatschappelijke opgaven leggen beslag op het landelijk gebied en hebben effect op onze inwoners, bedrijven en omgeving (klimaatakkoord, energietransitie, biodiversiteit, transitie van de landbouw, eiwittransitie, verdroging van de bodem, Nitraatrichtlijn water, etc.).
Er landen veel opgaven in het landelijk gebied. De ruimte is beperkt, waardoor op een slimme manier functies bij elkaar gebracht moeten worden, maar ook functies gescheiden moeten worden (om hinder en overlast te voorkomen). In de omgevingsvisie staan de ambities van Venray beschreven. Het omgevingsprogramma Landelijk gebied geeft uitvoering aan de omgevingsvisie.
De opgaven in het landelijk gebied zijn groot en vraagt veel van onze inwoners en ondernemers en van ons als organisatie. Verbinding en draagvlak is nodig om de opgaven uit te kunnen voeren. Daarbij vormen een inloopcafé en een raadswerkgroep een belangrijke schakel in dit programma. Omdat de opgaven in het landelijk gebied niet stoppen bij de gemeentegrens zoeken wij als Venray ook aansluiting bij de gemeente in (Noord) Limburg en in de regio.
Omgevingsprogramma landelijk gebied
We willen ons mooie buitengebied koesteren, er goed voor zorgen en het goed achterlaten voor volgende generaties. Dit doen wij samen met onze inwoners en ondernemers in het landelijk gebied en de regio. Alleen samen komen we tot gedragen oplossingen voor de grote vraagstukken van deze tijd.
Belangrijk gezamenlijk uitgangspunt is dat ontwikkelingen in het landelijk gebied moeten leiden tot een verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving en de ruimtelijke kwaliteit. De doelen uit de Omgevingsvisie Venray zijn daarbij leidend. Een heldere koers geeft houvast. Wij staan daarbij voor een gezonde en veilige leefomgeving, een gezonde natuur, voldoende aandacht voor flora en fauna (biodiversiteit), een gezonde bodem en waterkwaliteiten gezonde en toekomstbestendige (agrarische) ondernemingen.
De druk op ruimte in Nederland is groot door de wooningbouwopgave, klimaatopgave, klimaatbestendige landschappen, meer biodiversiteit, natuurherstel, omslag naar kringlooplandbouw, overstappen op schone energievoorzieningen, behoud van cultureel erfgoed en identiteit, waterkwaliteit, etc. Het lijstje met claims is enorm groot en de ruimte beperkt. Dit vraagt om het maken van keuzes. Daarom wil het Rijk in samen met de provincie in het programma Novex en mooi Nederland meer regie gaan nemen. Vanuit het Rijk worden een 26 programma's opgesteld die vertaald moeten worden in een ruimtelijk voorstel en -arrangement tussen provincie en Rijk. Deze afspraken zullen ook gevolgen hebben voor het landelijk gebied in Venray.
De landelijke opgaves met betrekking tot natuurherstel- en ontwikkeling, klimaatopgave, stikstofreductie, het principe bodem en water sturend, circulaire economie zijn groot en hebben invloed op ons landelijke gebied. De Omgevingsvisie Venray is hierbij leidend. Daar waar nodig stemmen we de uitvoering van de Omgevingsvisie af op basis van de uitwerking van het Rijk en de provincie.